Dikkat ettiyseniz yaban kazları “V’ ÅŸeklinde uçarlar. Bilim adamları kazların neden bu ÅŸekilde uçtuklarını araÅŸtırmışlar. AraÅŸtırma sonucunda su verilere ulaÅŸmışlar;Â
        1-) “V†seklinde uçulduğunda, uçan her kus kanat çırptığında, arkasındaki kuş için onu kaldıran bir hava akımı sağlıyormuş. Böylece “V†seklinde bir formasyonda uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışları sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini yüzde yetmiş oranında uzatıyorlarmış. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlarmış.
      Kıssadan Hisse: Belli bir hedefi olan ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar, birbirlerinde hız ve haz alarak hedeflerine daha kolay ve çabuk erişirler.
2-) Bir kaz, “V†grubundan ayrıldığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diğer kuşların oluşturduğu hava akiminin dışında kalmış oluyor. Bunun sonucunda, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna grupla devam ediyor.
        Kıssadan Hisse: Eğer kafamız bir kaz kadar çalışıyorsa; bizimle ayni yöne gidenlerle bilgi alışverişini ve işbirliğini sürekli kılarız.
3-) “V†grubunun başında giden kaz hiç bir hava akımından yararlanamıyor. Bu yüzden diğerlerine oranla daha çabuk yoruluyor. Bu durumda yorulunca en arkaya geçiyor ve bu defa hemen arkasındaki kaz lider konumuna geçiyor. Bu değişim sürekli yapılıyor; böylece her kaz grubun her noktasında yer almış ve aynı oranda yorulmuş oluyor.
Kıssadan Hisse: Yaptığınız her işi, yeri ve zamanı geldiğinde başkasına bırakmak gerekiyor.
4-) Uçuş hızı yavaşladığında gerideki kuşlar, daha hızlı gitmek üzere öndekileri bağırarak uyarıyorlar.
Kıssadan Hisse: İlerlemek ve yol almak için bazen başkalarının uyarılarına gereksinim duyarız. Bundan alınmamalıyız; tam aksine, böyle uyarıları sevinç
ve takdirle karşılamalıyız.
5-) Gruptaki bir kus hastalanırsa veya bir avcı tarafından vurulup uçamayacak duruma gelirse; düşen kusa yardim etmek üzere gruptan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere hasta/yaralı kazın yanına gidiyor. Tekrar uçabilene (veya eğer ölürse, ölümüne kadar) onunla beraber yaralı kuşu asla terk etmiyorlar. Daha sonra kendilerine başka bir kaz grubu buluyorlar.
Hiçbir kaz grubu, kendilerine bu şekilde katılmak isteyen kazları reddetmiyor.
Kıssadan Hisse: Adam olmak sadece insanlara özgü değil….
çok güzelve gerçekten hisse alınacak bir yazı.teşekkürler.
Çok güzel tefekkürler..teÅŸekkürler…
“Yeryüzünde hiçbir canlı ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuÅŸ yoktur ki, sizin gibi ümmetler olmasın. Biz kitapta hiçbir ÅŸeyi noksan bırakmadık, sonra onlar Rablerine toplanacaklardır.” (En’am Suresi, 38)
Guzel bir yazi Allah razi olsun. “V” seklindeki ucusta hasta ve basi cekemeyecek kuslar hep en arkada tutuluyor ve en bastaki kus rutin olarak yer degistiriyor. burada tesanudun onemini de anliyoruz gercekten. ancak cok onemli bir gercek daha var ki o da kuslara bu akli kimin veridigi? tesadufen bir kus “v” usuc sistemini nasil bulabilir. sirasi geldiginde bastaki kusun yerine gecmesi gerektigini diger kuslar nasil bilebilir. gucsuz kuslari en arkada tutarak onlara kolaylik saglanacagini bir kus nasil akledebilir. elbette butun bunlar tesadufle aciklanmayacak kadar komplex ve buyuk bir aklin, Allahin aklinin ve ilhaminin urunudur. bir insana kus beyinli derken aslinda bi durup dusunmek gerekir. cunku kus, o kadar beyniyle Allaha itaat eder ve Onu tesbih eder ama insan cok nankordur ve kus kadar olamaz cogu zaman.
konu da yorumlar da çok güzel. özellike son yorumu çok beğendim. böylesine hoş bir siteyi istifademize sunduğunuz için teşekkrüler..