Milli olan her iÅŸ "Dini" midir?

Cahiliye döneminde, Araplar bir ÅŸey yapmaya niyetlendiklerinde kuÅŸ uçururlar, o kuÅŸun saÄŸa sola ya da yukarı aÅŸağı uçuÅŸuna göre kararlar verirlermiÅŸ. Müfessir Razî, “kuÅŸ uçurma”ya kaderi önceden belirlemek, geleceÄŸi okumak için baÅŸvurduklarını belirtir. Efendimiz [asm] de “kuÅŸ” anlamındaki “tayr”dan gelen “tıyera”yı “uÄŸurluluk-uÄŸursuzluk”un belirlendiÄŸi bir batıl inanç olarak tanımlamış ve kader kısmet için kuÅŸ uçurmayı “ÅŸirk”in kardeÅŸi olan “cibt”ten saymıştır. 

Cahiliye döneminden köklerini alan bu gelenekte, bu batıl uygulamanın aracı olan kuÅŸlar; ÅŸans, talih, uÄŸur, kader ve kısmet anlamlarında kullanılır oldu. “Tayr” (kuÅŸ) kelimesi, insanların kendi üzerlerindeki sorumlulukları ‘kader’e yıkmak niyetiyle de söylenir oldu. 

Ne gariptir ki Milli Piyango Ä°daresi’nin kendine “ÅŸans” simgesi ve logo olarak seçtiÄŸi masum güvercinler de, cahiliye Araplarının bu geleneÄŸini “millî” semâlarımızda kanatlandırıyor.

Milli Piyangonun “Talih KuÅŸu”, cahiliye Araplarının sadece ÅŸans oyunlarını bugüne taşıyor deÄŸil, yılmaz bir bekçi olarak Ebû Cehillerin batıl inançlarını da milyonlarca kez çoÄŸaltıyor. Gözümüze gözümüze sokuyor. / S. Demirci

“Ey iman edenler! Åžarap/içki, kumar, (tâzim edilen) dikili taÅŸlar, şans (fal) okları (ve zarları), ÅŸeytan (ve kötü insan)a ait murdar (pis) iÅŸlerdir; artık bunlardan kaçının ki kurtuluÅŸa eresiniz.” (Maide 5/90)

Bu âyette kumar ve içki kesin olarak yasak edilmiştir (2/219; 4/43; 16/67). Başlangıçta kimin kazanacağı belli olmayan, fakat sonunda bir tarafın az çok maddî kaybına veya kazancına sebep olan her oyun kumardır. Kendimizi ve neslimizi bunlardan kurtarmak şarttır.

İçkiyle ilgili üç merhaleden sonra yasağın sonuncusu olan bu âyet gelince, artık şarabın (içkinin) kesin haram olduğu ilan edildi. Bunun üzerine elinde kadehi olan onu kırdı. Ağzında yudumu olan onu attı ve ağzını yıkadı. Şarap küpleri hep kırıldı, sokaklardan şarap aktı. Herkes hep bir ağızdan, “Bıraktık yâ Rabbi!” dediler. Hz. Peygamber, “Her sarhoşluk verenin azı da çoğu da haramdır.” buyurmuştur. Bundan böyle Allah’ın ve Peygamber’in, bu yasak emri, kesin inananlarca uygulanmaktadır.

Yine bu âyet-i kerîmelerle câhiliye dönemindeki her türlü put/heykel, kumar ve kumar cinsi şans oyunları, torba içinde çekilen numaralı oyunlar -isterse fakirlere yardım için olsun- hepsi yasak edilmiştir; haramdır. Bunların hepsi aklı perdeleyen, Allah’a kulluğu unutturan, şahsiyeti ve ruhu kirleten pisliktir.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ temizdir; sadece temiz olanları kabul eder. Allah Teâlâ peygamberlerine neyi emrettiyse mü’minlere de onu emretmiştir. Cenâb–ı Hak Peygamberlere: ‘Ey peygamberler! Temiz ve helâl olan şeylerden yiyin, iyi ve faydalı işler yapın!’ buyurmuştur. Mü’minlere de: ‘Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin’ buyurmuştur. ” 

Resûl–i Ekrem daha sonra şunları söyledi: “Bir kimse Allah yolunda uzun seferler yapar. Saçı başı dağınık, toza toprağa bulanmış vaziyette ellerini gökyüzüne açarak: Yâ Rabbi! Yâ Rabbi! diye dua eder. Halbuki onun yediği haram, içtiği haram, gıdası haramdır. Böyle birinin duası nasıl kabul edilir!” (Müslim, Zekat 19, I/603, H.No: 65)

Nu’mân Ä°bni Beşîr (ra) Resûlullah (sav)i şöyle buyururken dinledim, dedi: “Helâl olan ÅŸeyler belli, haram olan ÅŸeyler bellidir. Bu ikisinin arasında, halkın birçoÄŸunun helâl mi, haram mı olduÄŸunu bilmediÄŸi şüpheli konular vardır. Şüpheli konulardan sakınanlar,dinini ve ırzını korumuÅŸ olur.Şüpheli konulardan sakınmayanlar ise gitgide harama dalar. Tıpkı sürüsünü baÅŸkasına ait bir arâzinin etrafında otlatan çoban gibi ki, onun bu arâziye girme tehlikesi vardır. Dikkat edin! Her padiÅŸahın girilmesi yasak bir arâzisi vardır. Unutmayın ki, Allah’ın yasak arâzisi de haram kıldığı ÅŸeylerdir. Åžunu iyi bilin ki, insan vücudunda küçücük bir et parçası vardır. EÄŸer bu et parçası iyi olursa, bütün vücut iyi olur. EÄŸer o bozulursa, bütün vücut bozulur.  Ä°ÅŸte bu et parçası kalb’dir” (Buhari,Büyu, 2, III/IV )

1 thought on “Milli olan her iÅŸ "Dini" midir?”

  1. güzel ve ibretli bir yazı Allah razı olsun. malesef milli duyguların dini duyguların önünde olduğu bir ülkede yaşıyoruz.Allahu teala bile bile yanlışa gidenlere akl-ı selim versin..

Bir cevap yazın


*