Gözlerinizi Ultraviyole Işınlarından Koruyun
Ultraviyole ışınların katarakt oluşumu riskini artırdığı belirtildi.
Eskişehir Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı bölümü doktorlarından Dr. Bülent Raşit Tuncel, ultraviyole ışınlarının gözler üzerindeki olumsuz etkileri ve uzun yıllar içinde yaratabileceği hasarın en az deri üzerindeki etkileri kadar ciddi olduğunu söyledi.
Dr. Tuncel, ultraviyole ışınlarının vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarını kaplayan deride, göz tabakasında kanser oluşumuna, büyümeye, ağrıya, uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabileceğini kaydetti.
Ultraviyole ışınların katarakt oluÅŸumu riskini artırdığını vurgulayan Dr. Tuncel, göze ulaÅŸan ultraviyole ışınlarının kornea tabakası ve göz merceÄŸi tarafından süzülmesi sonucu bu ışınların ancak yüzde 1’inin retinaya (aÄŸ tabaka) kadar ulaÅŸabildiÄŸini ifade etti.
Ancak retina tabakasının ultraviyole ışınlarına olduÄŸu kadar güneÅŸ ışığının görünen kısmına da hassas olduÄŸunun altını çizen Dr. Tuncel, “Uzun süre doÄŸrudan güneÅŸe bakanlarda makula (sarı nokta) hasarı oluÅŸabileceÄŸi gibi, ileri yaÅŸlarda ortaya çıkan makula bozulması ile kiÅŸilerin geçmiÅŸte maruz kaldığı güneÅŸ ışığı miktarı arasında da iliÅŸki olduÄŸu düşünülmektedir. Sürekli dış ortamda çalışanlar, refraktif cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiÅŸ olanlar ile retina hastalığı olan kiÅŸilerin gözleri güneÅŸ ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır.” diye konuÅŸtu.
Gözleri güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada en etkili iki yöntemin şapka takmak ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak olduğunu dile getiren Dr. Tuncel, iyi bir güneş gözlüğünün görünen ışığı gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınlarını da süzebilmesi gerektiğini dile getirdi.
———————
Kaynak : Zaman