Kısa sürede tüketilen sigara, sağlığı normale göre 3-4 kat daha fazla tehdit ediyor.
Kapalı alanlarda sigara içme yasağının getirilmesiyle birlikte, balkon ve iş merkezlerinin dışına çıkılarak kısa sürede tüketilen sigaranın, sağlığı normale göre 3-4 kat daha fazla tehdit ettiği bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, 3 Ocak 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulunda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifinin kabul edilerek yasalaşmasının ardından tiryakiler, sigara içmek için yeni alanlar yaratmaya çalışıyor.
Bu kapsamda yasa gereği büroda sigara içemeyince, çalıştıkları işletmenin balkonlarına veya iş merkezlerinin dışına çıkmayı tercih eden tiryakilerin, iş kaybı yaşamamak adına peş peşe yaktıkları sigarayı daha kısa sürede tükettikleri belirtiliyor. Öte yandan, masa başında iş arasında ortalama olarak 5 dakikada tüketilen sigara, iş kaybından endişelenen çalışanlar tarafından 3 dakika gibi kısa bir sürede bitiriliyor.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Ulubaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sigaranın, başta akciğer ve mide kanserleri olmak üzere, ağız ve diş sağlığı için de büyük zararlar oluşturduğunu söyledi.
Sigaranın içinde 4 binden fazla zararlı maddenin bulunduÄŸunu ifade eden UlubaÅŸ, şöyle devam etti:”Zararları neredeyse tüm tiryakiler tarafından bilinmesine raÄŸmen tüketilmeye devam edilen sigara, kısa sürede içildiÄŸinde zararlarını 3-4 kat artırıyor. Çünkü normal bir hızla içilen sigaraya karşı vücut, direnç mekanizmasını çalıştırabiliyor. Ancak vücut art arda gelen zehre karşı, diÄŸerine oranla çok güçsüz bir direnç gösteriyor. Bu nedenle zaman kaybı yaÅŸamamak uÄŸruna, hastalıklara yakalanma riskini artırmayalım ve sigaradan kurtulmak için gerekli tedbirleri almaya baÅŸlayalım.”
Sigaranın neden olduğu en önemli rahatsızlıkların başında kanser riskinin geldiğine işaret eden Ulubaş, getirilen yasağın bir anlamda tiryakilikten kurtulmak için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.
”MESAÄ° SAATLERÄ°NDE SÄ°GARA İÇİLMESÄ°NE Ä°ZÄ°N VERÄ°LMEMELÄ°”
Sigara ile Savaşanlar Vakfı (SSV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kıyas Güngör de kuruldukları 1994 yılından bu yana çağın en önemli sorunlarından biri olan ve halkın sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden sigaranın etkilediği halk kitlelerinin korunması, uzun vadede sigaranın tamamen yok edilmesine öncülük yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Sigara bağımlılığının fiziksel yönün yanı sıra beyinde oluÅŸan alışkanlıklardan kaynaklandığına iÅŸaret eden Güngör, ”Hayatımızda alışkanlıklar önemli yer tutar ve bunlar hayatımıza yön verirler. Eylem ve davranışların sık sık tekrarlanması beyinde alışkanlık yapar. Alışkanlıkların faydalı olanları olduÄŸu gibi zararlı olanları da vardır. Sigara bunların en başında yer alır” dedi.
”PeÅŸ peÅŸe sigara içmenin tiryakiliÄŸin ve bağımlılığın ötesinde bir durum” olduÄŸunu söyleyen Güngör, şöyle konuÅŸtu:
”Bu nedenle, Hayata geçirilmesinde yaptığımız çalışmaların da önemli katkısının bulunduÄŸu kapalı mekanlardaki sigara içme yasağı, aslında önemli fırsatken, çoÄŸu tiryaki, kendince yeni mekanlar yaratıyor. Bu kapsamda çoÄŸu zaman iÅŸimizi yarıda bırakıp sigara molası bile veriyoruz. Çalışanların sigaradan kurtulması için sorumlu amirlerin de üzerine görev düştüğüne inanıyorum. Mesela caydırıcı olabilmek adına mesai saatleri içerisinde sigara içilmesine izin verilmemeli. Çünkü bir insanın bağımlılık için sigara içmesi bir nebze bile olsa kabul edilse de 4-5 sigarayı art arda içmek kabullenilemez.”
TÄ°METÃœRK – 16 ÅžUBAT 2009