Müslümanlar neden birlik ve beraberlik baÄŸları kuramıyor?†diye hayıflanmadan önce belki de ilk cevaplamamız gereken soru “Müslüman ülkeleri ne kadar tanıyor ve onlarla ne kadar ilgileniyoruz?†sorusudur…Â
Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi ve aynı zamanda nüfus yoğunluğu bakımından en büyük dördüncü ülkesi yaklaşık 250 milyonluk nüfusuyla Endonezya’dır. Güneydoğu Asya’da yer alan ve yaklaşık 17 bin adadan oluşan ülkede fakirlik oldukça yaygındır. Gerek sömürge döneminde, gerekse bağımsızlık sonrasında yürütülen yoğun faaliyetlerle Endonezya halkı İslamî kimliğinden, maddi ve manevi değerlerinden uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır.
Buna rağmen İslam’ı gereği gibi yaşamaya çalışanların sayısı da az değildir. Özellikle son yıllarda dinî hayata dair bilinçlenme hız kazanmış, halkı yeniden İslamî kimliğine kavuşturma ve aynı zamanda sosyal dayanışmayı sağlama amacı taşıyan çalışmalar giderek artmıştır.
UNUTULAN ÃœLKE ENDONEZYA
Bu organizasyonlar içerisinde Mahmud Es’ad Coşan Vakfı‘nın önemli bir yeri var.  İlim, fikir ve kanaat önderi merhum Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan, yüzyıllardır unutulan ve ihmal edilen bu ülkeyle yakinen ilgileniyor; konuşmalarında ve yazılarında sık sık bu konuyu dile getiriyordu. Kendisi 4 Şubat 2001′de Avustralya’da müphem bir trafik kazası sonucu ahirete irtihal edince, onun hizmetlerini devam ettirmek; fikir ve ideallerini hayata geçirmek amacıyla merkezi Avustralya’da bulunan MEC VAKFI kuruldu.
2002 yılında kurulan vakıf;  ihtiyaç sahibi insanlara bir nebze olsun -ilk elden- katkıda bulunmaya, yaşamaya çalıştıkları zor şartlarda yalnız olmadıklarını göstererek onlara moral vermeye ve Müslümanların birbirlerine göstermesi gereken yardımlaşmaya örnek olmaya çalışıyor.
Bu faaliyetlerden en önemlisi, 2006’dan beri her yıl düzenlenen Uluslararası Kurban Organizasyonu.
Mahmud Es’ad Coşan Vakfı’nın resmi websitesi www.mecvakfi.org ’da yer alan bilgiye göre, son 8 yıldır düzenlenen uluslararası kurban organizasyonuyla, bugüne kadar Endonezya’da yardıma muhtaç, gerçek ihtiyaç sahibi olduğu tesbit edilmiş yaklaşık 1.500.000 insana yardım eli uzatılmış.
NEDEN ENDONEZYA?
UNUTULANI SEÇ sloganıyla bu yıl 9’uncusu düzenlenen uluslararası kurban organizasyonunda yeniden “Neden Endonezya’nın seçildiğini†sizin için sorusuna MEC Vakfı yetkilileri şu cevabı veriyor:
“Müslümanlarla ilgili gündem hep OrtadoÄŸu olsa da Asya-Pasifik’teki müslüman nüfus oranı OrtadoÄŸu’nun 3 katıdır ve bu önemli bölge küresel güçlerin sürekli ilgi odağında bulunan, diÄŸer Müslüman ülkeler tarafından unutulan bir bölgedir.
Uluslararası kurban organizasyonumuz, insanî ve Ä°slamî bir vazife olarak, uzak diyarlarda yüz yıllardır ihmal edilen kardeÅŸlerimize hem maddi hem de manevi destek olmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalardan biridir.Â
YoÄŸun olarak ilgi çekilen, herkesin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi yerlerden ziyade, kimsenin gitmediÄŸi, gidemediÄŸi, gözden ırak yerlere ulaşılmasını ve yardım götürülmesini önemsiyoruz. Bunu yaparken bütün aÅŸamalarda kendi kaynaklarımızı kullanarak, yardımın garantili bir ÅŸekilde “gerçek ihtiyaç sahiplerine†(aracı bir kuruma bırakmadan) ilk elden ulaÅŸtırmaya gayret ediyoruz.Â
Kurbanlıkların kesim ve paketleme işlemlerini Endonezya’nın komşu ülkesi Avustralya’da helal tescilli modern tesislerde İslami usullere göre gerçekleştiriyor ve soğuk hava zincirini koruyarak Endonezya’ya ulaştırıp gerçek ihtiyaç sahibi olduğu tesbit edilen yüzbinlerce aileye ilk elden –aracı kişi ve kurumlara bırakmadan- teslim ediyoruz.
Bizler kurbanın sadece bir bağış veya yardım kampanyası deÄŸil öncelikle bir ibadet olduÄŸunun farkındayız ve bu ibadeti usulüne uygun ÅŸekilde, sizin adınıza hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz.â€
Yerel halkın neredeyse tamamı tarafından tanınan vakfın çalışmaları;  kurban faaliyetlerinin ana merkezi olan Yogyakarta eyaletinin üst düzey yöneticileri, eyalet sultanı ve medya tarafından her yıl ilgiyle takip ediliyor. Organizasyonun büyüklüğü ve yapılan yardımın mahiyeti karşısında memnuniyetlerini ve hayranlıklarını ifade eden Endonezyalılar kurban bağışlarının önemli bölümünün Türkiye’den yapılmış olmasına ayrıca seviniyorlar.
Bu organizasyon sayesinde dünyanın dört bir köşesine yayılmış, en ücra köşelerde bulunup birbirini tanıma imkanı olmayan onbinlerce insan arasında dostluk bağları kuruluyor ve kardeşlik duyguları oluşuyor. Böylece “yaklaşmak, yakın olmak†manalarına gelen kurban ibadetinin, anlamına ve amacına uygun olarak yerine getirilmesi suretiyle; hem Allah cc. rızasına yaklaşma hem de dünyanın diğer ucundaki kardeşlerimizle yakınlaşma imkanı hasıl oluyor.
BU YILKÄ° KURBAN FÄ°YATLARI
MEC Vakfından yapılan yazılı açıklamada: “Bu yılki organizasyonumuzda küçükbaş kurban bedeli 230 Avustralya Doları (Yaklaşık 460 TL), büyükbaş hisse bedeli ise 215 Avustralya Doları (Yaklaşık 430 TL) olarak belirlenmiştir.†denildi.
Bu yıl hayırseverlerin desteÄŸiyle yaklaşık 100 bin aileye kurban eti ulaÅŸtırılmasının hedeflendiÄŸi vurgulanan açıklamada, “Maddi menfaat ile ilgili konuların en ince ayrıntılarına kadar araÅŸtırıldığı günümüzde, dinimizin en önemli ibadetlerinden birisi olan ve kiÅŸiyi Allah’a yaklaÅŸtıran kurban ibadeti için hayırseverlerin sadece fiyat uygunluÄŸunu araÅŸtırmak yerine, kurban ibadeti yapılırken ibadet ve hijyen ÅŸartlarına riayet edilip edilmediÄŸi, kurbanların cinsi, söz verildiÄŸi ÅŸekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşıp ulaÅŸmadığı ve aynı zamanda ulaÅŸtırıldığı bölge itibariyle ihtiyaç sahibi kimselere ulaÅŸmakla ne tür maddi ve manevi faydalar elde edildiÄŸini mutlaka göz önünde bulundurmaları gerektiÄŸine inanıyoruzâ€Â hatırlatmasına yer verildi.
Bu anlamlı faaliyete siz de ortak olmak ve sevdiklerinizi de ortak etmek için bu yıl ki organizasyonu kaçırmayın… Detaylı bilgi ve online kurban bağışı için MEC Vakfı’nın www.unutulanisec.org sitesini tıklayınız.
Şu yazı da ilginizi çekebilir:
Makbul Bir Kurban İbadeti İçin Nelere Dikkat Edilmeli?